Ljuset under en bröllopsdag

Gemensamt för de flesta brudpar är att man någon gång under sin bröllopsdag vill ta några bilder tillsammans, bröllopsporträtt helt enkelt. Vissa människor tycker att detta är jätteroligt och avsätter 1-2 timmar åt det, medan med andra par tar vi 20 min för oss själva någon gång under dagen för en kortare session. Hur mycket tid man vill avsätta är helt och hållet upp till brudparen enligt mig. När vi träffas innan bröllopet är tidpunkten för porträttbilderna alltid en sak vi pratar om. Här är några tips med konkreta exempel på hur det kan bli beroende på när man planerear in denna tiden.
 

Att fotografera mitt på dagen fungerar utmärkt, men (!) är det en solig sommardag kommer vi inte att kunna vara ute i solen. Tänk dig följande situation: Du har suttit hos frisören i 3 timmar och hos sminkösen i ytterligare en. Du har din drömklänning på dig med lager efter lager av tyll, spets eller chifong. Har du inte klänning på dig har du troligtvis kostym, men slips eller fluga, och långbyxor när du egentligen brukar gå o kortbyxor så gott som året om. Det kommer att vara varmt, sjuk varmt och svettdropparna rinner längs med pannan. Dessutom kommer solen att blända er så mycket att ni kisar som galningar och solen kommer att skapa hårda och mörka skuggor i era ansikten. Med andra ord, det kommer inte bli speciellt snyggt. Undantaget är lite myspys på anvstånd från kameran så att jag kan fånga hela landskapsbilden precis som ovan. Annars så är det helt enkelt skuggan som gäller under väldigt soliga sommardagar. Bilden här under togs i skuggan under ett tak vilket skapade det jämna ljuset:


Bilderna här under sol vs. moln. På den vänstra bilden sticker solen fram genom molnen och bildar hårda skuggor och överexponerade partier på brudens armar. På den högra bilden har solen gått i moln igen och ljuset är otroligt mycket jämnare och mjukare. Lite moln under fotograferingen är alltså inget att frukta, för då kan vi ta oss ur skuggan och fota på öppna platser.


Ännu ett exempel på en molning himmel som gav superfint ljus:


Nu kommer vi till min favorit av alla ljus: kvällsljuset. När solen börjar gå ner blir ljuset mjukare och vi kan börja snacka motljus. Följande bilder är tagna på sen eftermiddag, några timmar innan solen gick ner helt. Att planera in en kort portättsession under dessa timmar är verkligen inte fel.


Och så kommer vi till dygnets sista timme. Då stor solen riktigt lågt och 30-5 min innan solen går ner får man den fantstiskt glödande och varma solen som man kan stirra in i föralltid. Om ni känner att ni har 10-15 min där ni kan smita ifrån bröllopsfesten för att ta några bilder i solnedgången skulle jag bli världens lyckligaste fotograf, tycker att det blir så otroligt vackert med bilder i solnedgången.  

Så, det var lite kort om ljus. Hoppas det var till hjälp i planerandet av er bröllopsdag.
 
In English: This is an article about light during a weddingday and how to plan for it. For translation, click on the translate button in the menue ->
Bröllopsfotograf - Bröllopsfotografering - Motljus
4